دسته‌بندی وبلاگ
جستجو در وبلاگ

معرفی انواع کارتریج به زبان ساده

نوشته شده در تاریخ2 سال پیش 1860
دوست داشتن0

کارتریج چیست ؟

کارتریج به معنای گلوله‌ای برای پرینترهاست، که عملکرد مشابهی با گلوله در تفنگ‌ها دارد. گویا و بی‌هیچ ابهام، همانند تفنگی که بدون گلوله بی‌هیچ ارزشی است، پرینتر هم بدون کارتریج به‌جای هیچ کاربردی نمی‌آید. در لغت، کارتریج محفظه‌ای استوانه‌ای شکل که جوهر یا ماده‌ی دیگری را برای چاپ در خود نگه می‌دارد و در دستگاه‌های مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرد. در این مقاله سعی کردیم انواع کارتریج موجود در بازار ایران را پوشش دهیم، پیشنهاد می‌کنم حتما مطالعه کنید.

انواع کارتریج در بازار ایران

اگر بخواهیم بصورت ساده به انواع کارتریج موجود در بازار ایران بپردازیم، کارتریج ها به دو نوع تقسیم می شوند، کارتریج جوهرافشان و کارتریج های لیزری. در داخل مخزن کارتریج های جوهری، جوهر استفاده شده و دارای رنگ مشکی و رنگی است و تعداد قرار گرفتن کارتریج در داخل پرینتر بسته به مدل آن است. در کارتریج های لیزری، پودری به نام تونر در مخزن آن قرار می گیرد که بسیار لغزنده است.

کارتریج های لیزری مانند کارتریج های جوهرافشان دارای دو رنگ مشکی و رنگی است. کارتریج های رنگی در پرینتر های لیزری دارای چهار عدد کارتریج است که هرکدام بسته به نوع کارتریج، مقدار مختلفی تونر در مخزن قرار می گیرد.

از نظر ظاهری کارتریج های جوهرافشان بسیار کوچک‌تر از کارتریج های لیزری است. زیرا این نوع کارتریج ها هم مانند کاتریج های لیزری در داخل آن تونر قرار نمی گیرد. اما انواع کارتریج ها به همین دو دسته خلاصه نمی‌شوند که در زیر بصورت تیتر وار به آنها اشاره میکنم و در ادامه توضیحات هر کدام را بصورت مجزا شرح داده ایم.

1) کارتریج جوهری

2) کارتریج تونر

3) کارتریج OEM

4) کارتریج Compatible

5) کارتریج Remanufactured

6) کارتریج استارتر

کارتریج جوهری برای پرینتر جوهر افشان

در اولین قدم در بررسی انواع کارتریج، به کارتریج جوهرافشان می پردازیم که از گذشته تا به امروز طرفداران زیادی نیز دارد. در کارتریج های جوهرافشان در داخل کارتریج یک هد وجود دارد. این قسمت از کارتریج نسبت به قسمت های دیگر کارتریج بسیار حساس است.

دو نکته ای که باید بسیار به آن توجه کنید تا کارتریجتان آسیب نبیند این است که قسمت هد اصلا نباید خشک شود. زیرا با خشک شدن هد کارتریج، دیگر قابل استفاده نیست. برای اتفاق نیفتادن این موضوع باید، هر هفته به تعداد حتی یک پرینت از پرینترتان استفاده کنید. زیرا هنگامی که پرینت می گیرید، باعث می شود هد پرینتر خشک نشود.

نکته دیگری که باید بسیار به آن توجه کنید ضربه نخوردن هد کارتریج است. از کارتریج های جوهرافشان معمولا برای چاپ عکس استفاده می شود. و از این پرینتر برای چاپ تعداد بالا اصلا توصیه نمی شود.

شارژ کارتریج جوهرافشان بسیار راحت تر از کارتریج لیزری است. برای شارژ کارتریج جوهرافشان شما نیاز به یک سرنگ دارید که جوهر را از طریق آن وارد کارتریج کنید. ولی نکته ای که بسیار مهم است این است که با خشک شدن هد کارتریج جوهرافشان شما نمی توانید آن را شارژ کنید و درصد پایینی این کار امکان‌پذیر است.

کارتریج جوهری، به وسیله‌ی جوهرهای رنگارنگ، تصاویر و متن‌ها را روی کاغذ ایجاد می‌کند. این جوهرها به صورت مایع درون کارتریج قرار گرفته و از طریق نازل‌های ریز، به دقت بالا بر روی سطح کاغذ پخش می‌شوند. این نوع کارتریج‌ها برای چاپ تصاویر با کیفیت و رنگی مناسب بسیار مورد استفاده قرار می‌گیرند.

خرید کارتریج جوهرافشان بسیار دشوار شده است، زیرا تشخیص کارتریج اصل و کارتریج بازیافتی تقریبا وجود ندارد. متاسفانه امروزه کارتریج های بازیافتی را تبدیل به کارتریج نو کرده و به فروش می رسانند. و خرید این نوع کارتریج به پرینتر آسیب می رساند.

کارتریج‌های جوهری بر اساس نوع جوهر استفاده شده نیز به دو دسته‌ی «دای» و «پیگمنت» طبقه‌بندی می‌شوند:

کارتریج جوهری دای

یکی از انواع کارتریج جوهر افشان بر اساس جوهر استفاده شده در کارتریج، DYE است. جوهرهای دای می‌توانند رنگ‌های ملایم‌تری ارائه دهند که واضح‌تر و درخشان‌تر از جوهر پیگمنت به نظر می‌رسند. جوهر دای ممکن است هنگام تماس با آب جدا شوند، مگر اینکه روی مواد برچسب پوشش داده شده خاصی چاپ شوند. چاپ تا زمانی که برچسب روی چیز مزاحم ساییده نشود در برابر آب مقاوم است. وقتی صحبت از کیفیت به میان می‌آید، جوهر رنگی رایج برنده است.

کارتریج جوهری پیگمنت

یکی از انواع کارتریج جوهر افشان بر اساس جوهر استفاده شده در کارتریج، پیگمنت است. جوهرهای پیگمنت رنگ روشن‌تری نسبت به DYE دارند و در مقابل آب مقاوم‌تر هستند و در عین حال سیاهی جامد واقعی‌تری نسبت به رنگ ایجاد می‌کنند. به خصوص زمانی که برچسب برای چندین ماه در معرض اشعه ماوراء بنفش قرار می گیرد، جوهر پیگمنت بهتر از DYE، رنگ، کیفیت و شادابی خود را حفظ می کند. صحبت از مقاومت در برابر آب و ماندگاری طولانی و ثبات رنگ، جوهر پیگمنت برنده است.

همچنین کارتریج های جوهری بر اساس روش پاشش جوهر روی سند به دو دسته  کارتریج حرارتی (thermal) و کارتریج پیزو الکتریک (piezoelectric) تقسیم می‌شودن

اجز تشکیل دهنده کارتریج جوهر افشان

کارتریج جوهرافشان، از اجزاء مختلفی تشکیل شده است که همگی به طور هماهنگ با یکدیگر کار می‌کنند تا فرآیند چاپ جوهر را بر روی کاغذ انجام دهند. اجزاء تشکیل‌دهنده کارتریج جوهر افشان عبارتند از:

بدنه کارتریج‌ جوهرافشان: این قسمت کارتریج حاوی جوهر های رنگی است که برای چاپ استفاده می‌شوند. مخزن جوهر به طور دقیق مدیریت می‌کند که چه مقدار از جوهر به هر بار چاپ ارسال شود.

هد کارتریج‌ جوهرافشان: این بخش از کارتریج مسئول انتقال جوهر از مخزن به کاغذ است. سر جوهرافشان دارای تعدادی نازل (نقطه‌های خروجی جوهر) است که توسط سیگنال‌های کنترلی به تناسب با محتوا، جوهر را بر روی کاغذ منتقل می‌کنند.

مزایای کارتریج جوهری

کارتریج‌های جوهری در دنیای چاپ، مزایای بسیاری دارند که آن‌ها را به یک انتخاب مناسب برای مختلف نیازهای چاپ تبدیل کرده است. در زیر به برخی از مزایای کارتریج‌های جوهری اشاره می‌کنم:

  1. کیفیت چاپ بالا: کارتریج‌های جوهری به دلیل توانایی انتقال دقیق و دقت بالای نازل‌های جوهر، به چاپ‌های با کیفیت و وضوح بالا می‌انجامند. این کیفیت برای چاپ تصاویر و متون رنگی به ویژه مهم است.
  2. تنوع رنگ: کارتریج‌های جوهری معمولاً در رنگ‌های متنوعی عرضه می‌شوند، که به کاربران امکان می‌دهد انتخاب رنگ‌های مورد نظر برای چاپ داشته باشند.
  3. قابلیت چاپ رنگ‌های تیره و روشن: کارتریج‌های جوهری به خوبی توانایی چاپ رنگ‌های تیره و روشن را دارند، که در برخی موارد که تنوع رنگی و کنتراست بالا مهم است، بسیار مفید است.
  4. تغییرات سریع رنگ: تعویض کارتریج‌های جوهری به راحتی و سریع انجام می‌شود، که این ویژگی برای کاربرانی که به طور مکرر نیاز به تغییر رنگ دارند، اهمیت دارد.
  5. کارایی در چاپ حجم بالا: کارتریج‌های جوهری به طور کلی قابلیت چاپ حجم بالا را دارند و به راحتی می‌توانند برای چاپ‌های گسترده مورد استفاده قرار گیرند.
  6. مناسب برای چاپ‌های عکس: به دلیل توانایی در چاپ رنگ‌های زنده و جزئیات دقیق، کارتریج‌های جوهری عمدتاً برای چاپ‌های عکسی مورد استفاده قرار می‌گیرند.
  7. توانایی چاپ بر روی انواع کاغذ: کارتریج‌های جوهری قابلیت چاپ بر روی انواع مختلف کاغذ را دارند، از جمله کاغذ‌های خشک و چاپ‌های تر.
  8. مناسب برای استفاده خانگی و کاربری: به دلیل سادگی کارکرد و کارایی در مقیاس‌های کوچک، کارتریج‌های جوهری برای استفاده خانگی و کاربری به خوبی مناسب هستند.

در کل، کارتریج‌های جوهری به دلیل کیفیت چاپ، تنوع رنگ، قابلیت تغییر سریع رنگ و توانایی در چاپ حجم بالا، به‌عنوان یک انتخاب عالی در عرصه چاپ معرفی می‌شوند.

کارتریج تونر برای پرینتر لیزری

دومین قدم از معرفی انواع کارتریج، کارتریج لیزری، بسیار پر طرفدار نسبت به کارتریج جوهرافشان است. این کارتریج به دلیل تعداد چاپ زیاد، بیشتر در شرکت ها و منازل استفاده می شود. رنگ این کارتریج ها به مشکی و رنگی (قرمز، آبی، زرد، مشکی). کارتریج های لیزری از قطعات زیادی تشکیل شده است ( بوش، مگنت، فوم، درام، دکتر بلید، تونر و...).

با خراب شدن و یا ضعیف شدن یکی از این قطعات کارتریج به طور کل ضعیف کار میکند. و کیفیت چاپ نیازمند سالم بودن این قطعات است. قسمت بیرونی کارتریج که بسیار مهم است، درام کارتریج است. هنگامی که درام کارتریج ضربه می خورد و یا خش می افتد این اتفاق باعث می شود چاپ کارتریج با مشکل روبرو شود.

شارژ کارتریج لیزری همواره سخت‌تر از کارتریج های جوهرافشان است به این دلیل که این نوع کارتریج ها فقط به پر شدن مخزن توسط تونر ختم نمی شود. گاهی اوقات با کمرنگ چاپ کردن پرینتر باید متوجه شد که درام کارتریج باید تعویض شود.

بسیاری از کارتریج ها با چند بار شارژ شدن نیاز به تعویض درام دارند. برای شارژ کارتریج لیزری شما نیاز به ابزاری مانند دم باریک، قیف، فرچه و پیچ گوشتی نیاز است. شارژ کارتریج لیزری سیاه و سفید معمولا حدود 10 الی 15 دقیقه انجام می شود بدون نیاز به تعویض قطعه ولی شارژ کارتریج لیزری رنگی هر کارتریج حدودا 40 دقیقه زمان می برد زیرا ریزه کاری در کارتریج لیزری رنگی بسیار بیشتر از کارتریج لیزری مشکی است.

خرید کارتریج لیزری همانند کارتریج جوهرافشان با دو نوع، کارتریج طرح و کارتریج بازیافت شناخته می شود. درصد زیادی از کارتریج های داخل بازار، بازیافت هستند. کارتریج های بازیافت به دلیل سود بیشتر، به فروش می روند. خرید کارتریج بازیافت بسیار به پرینتر شما آسیب می رساند.

از طرفی کارتریج های اورجینال به دلیل قیمت بالا اصلا به صرفه نیستند. تنها کارتریجی که هم از نظر کیفیت و هم از نظر قیمت بسیار خوب و به صرفه است کارتریج نو و یا طرح هستش که بسیار کیفیت خوبی را به شما در چاپ می دهد.

کارتریج تونری در پرینترهای لیزری به کار می‌رود. این نوع کارتریج‌ها شامل پودرهای مختلف (معمولاً پودر کربن) هستند که به کمک لیزر و الکترواستاتیک، تصویر را روی سطح کاغذ تشکیل می‌دهند. سپس این پودر توسط حرارت و فشار ثابت به کاغذ متصل می‌شود. این کارتریج‌ها به دقت و سرعت بالا در چاپ متون مناسب هستند و برای محیط‌های اداری و حجیم بسیار مفیدند.

اجزاء تشکیل دهنده کارتریج پرینتر لیزری

کارتریج‌ پرینتر لیزری نیز از اجزاء مختلفی تشکیل شده‌اند که همه با هم در ایجاد فرآیند چاپ لیزری هماهنگی می‌کنند. این اجزاء عبارتند از:

  1. تونر: تونر ماده‌ای پودری است که حاوی پیگمنت‌ها و مواد رنگزایی است. این تونر به‌طور دقیق در فرآیند چاپ به سطح کاغذ منتقل می‌شود و در نهایت توسط حرارت و فشار ثابت متماس با سطح کاغذ به آن چسبیده و تثبیت می‌شود.
  2. درام: درام در کارتریج، میله ای به شکل استوانه است که هم اندازه ی مگنت کارتریج است. درام کارتریج به رنگ سبز بوده و کار آن انتقال تونر بر روی کاغذ می باشد. در واقع این کار به وسیله بار الکتریکی ایجاد می شود. بسیار مهم است که محصولاتی با کیفیت عالی و اصل تهیه نموده و استفاده کنید تا کارتریج و دستگاه چاپگر شما آسیب نبیند. درام کارتریج های فروشگاه اچ پی گالری اصل بوده و نسبت به کیفیتشان قیمت بسیار مناسبی دارند.
  3. مگمت:مگنت، یک میله با ویژگی‌های مغناطیسی است، که به شکل استوانه‌ای طراحی شده است. این اجزاء، در موقعیتی بین کارتریج تونر و درام در پرینتر لیزری قرار می‌گیرند و وظیفه اصلی آن‌ها، ایجاد بار الکتریکی در تونر و جذب ذرات تونر است. پودر تونر، تحت تأثیر بارهای الکتریکی که بین مگنت و درام ایجاد می‌شود، به سوی درام جذب می‌شود. این ترتیب توانایی انتقال دقیق پودر تونر را به سطح درام فراهم می‌کند.
  4. دکتربلید: دکتر بلید، نقشی بسیار حیاتی در عملکرد کارتریج‌های پرینتر لیزری ایفا می‌کند. این اجزاء به طور دقیق میزان تونر تحویلی به اجزای دیگر کارتریج را تنظیم می‌کنند و آن را به صورت یکنواخت روی سطح کاغذ پخش می‌کنند. همچنین، با شارژکردن تونر، نقش مهمی در ارائه یک چاپ خوانا و با کیفیت دارد.
  5. واحد فیوزر: واحد فیوزر در کارتریج‌های پرینتر لیزری از دو غلتک تشکیل شده است که هماهنگ کار می‌کنند. غلتک بالایی فیوزر، توسط یک لامپ کنترل دما، به دمای موردنظر گرم می‌شود. با افزایش دما، لایه نازک و پلاستیکی تونر که روی آن قرار دارد، ذوب می‌شود و جوهر یا تونر از میان غلتک‌ها به سطح کاغذ منتقل می‌شود. این فرآیند باعث تثبیت دائمی تونر بر روی کاغذ می‌شود و چاپ‌ها با کیفیت و دقت بالا تولید می‌شوند.
  6. فوم رولر: یک اجزاء مهم در کارتریج‌های پرینتر لیزری است که با افزایش تماس بین کاغذ و درام، نقش کلیدی در انتقال تونر به سطح کاغذ دارد. همچنین، این قطعه قادر به تمیزکاری و از بین بردن آلودگی‌ها و ضایعات که پس از عملیات چاپ ایجاد می‌شوند، می‌باشد. با اجرای وظایف این دستگاه، کیفیت و دقت چاپ‌ها بهبود می‌یابد.
  7. بلید: بلید یک تیغه تمیزکننده است که نقشی مشابه فوم رولر را ایفا می‌کند. همانند فوم رولر، بلید هم پس از انجام فرآیند چاپ، وظیفه پاک‌کردن ذرات باقی‌مانده از تونر روی درام را دارد. این عمل به پاک‌سازی و نگهداری از درام کمک می‌کند و تاثیر مستقیمی در کیفیت چاپ‌ها دارد.
  8. چیپست: تراشه الکترونیکی در کارتریج تونر به عنوان مغز عمل می‌کند و دستورالعمل‌های چاپ و مدیریت تونر را انتقال می‌دهد. تعداد پرینت‌ها را ثبت کرده و در صورت نقص تراشه، پیام‌های خطا را نمایش می‌دهد، باعث بهبود کیفیت و کارایی چاپگر می‌شود.

در کل، کارتریج‌های پرینتر لیزری از تعدادی اجزاء مختلف تشکیل شده‌اند که با هم کارایی و دقت بالای این نوع پرینتر را تضمین می‌کنند.

کارتریج OEM

سومین مدل از انواع کارتریج، کارتریج های ساخته شده توسط سازنده چاپگر با نام تجاری یا "original equipment manufacturer" که به اختصار (OEM) نامیده می شوند. کارتریج‌های تونر OEM گران‌تر از کارتریج‌های شارژ شده، سازگار، یا تولید مجدد هستند.

کارتریج Compatible

کارتریج‌ Compatible، توسط شرکت‌های شخص ثالث تولید می‌شوند و با نام‌های تجاری مختلف فروخته می‌شوند. این کارتریج ها ممکن است از نظر ظاهر، طراحی و کیفیت چاپ کمی از کارتریچ های فابریک OEM کیفیت کم تری داشته باشند. این کارتریج‌های  ارزان‌تر از کارتریج‌های سازنده اصلی هستند.

بسته به شرکت تولید کننده ممکن است کیفیت متفاوتی داشته باشند، پیشنهاد ما این است که از برند های شناخته شده تهیه کنید تا با هزینه اقتصادی یک کارتریج با کیفیت داشته باشید.

کارتریج Remanufactured

کارتریج های معیوب را جمع آوری می‌کنند و با تعویض قطعات آن را به کارتریجی قابل استفاده تبدیل میکنند مثلا درام جدید نصب می‌کنند.کیفیت این مدل کارتریج به دلیل بازسازی توسط شرکت اصلی، کیفیتی نزدیک به کارتریج های اصلی(OEM) دارند همچنین از نظر قیمتی هم نزدیک به قیمت کارتریج اصلی هستند.

کارتریج استارتر چیست؟

و اخرین مدل از انواع کارتریج، کارتریج استارتر یک نسخه از کارتریج اورجینال کمپانی است، اما با مقدار کمتری تونر و ظرفیت چاپ کمتر. این کارتریج هنگام خرید پرینتر ارائه می‌شود و به عنوان نخستین کارتریج برای شروع به کار پرینتر توسط کارخانه سازنده قرار داده می‌شود. این کارتریج دارای تونر کمتری است که به طور کامل شارژ نشده است، اما قابلیت شارژ مجدد دارد و می‌توان به دفعات آن را استفاده کرد. در صورتی که پرینتر دارای کارتریج استارتر باشد، پس از اتمام تونر، می‌توانید آن را مجدداً شارژ کنید و از آن استفاده کنید. این راهکار توصیه می‌شود تا از ظرفیت کامل کارتریج استفاده شود.

از جمله نکات مهم در مورد کارتریج‌ها، تعویض منظم و مراقبت از آن‌هاست. اگر کارتریج خالی یا کم‌موجودی داشته باشید، کیفیت چاپ کاهش می‌یابد و حتی ممکن است به دستگاه آسیب برسانید. همچنین، مهم است که از کارتریج‌های اصلی و معتبر استفاده کنید تا بهترین نتایج را از دستگاه پرینتر خود بگیرید.

در نهایت، کارتریج‌ها به عنوان قلب دستگاه‌های پرینتر شناخته می‌شوند؛ زیرا بدون آن‌ها، امکان چاپ و تولید مستندات و تصاویر به شدت محدود می‌شود. به همین دلیل، انتخاب و مراقبت درست از کارتریج‌ها بهبود کیفیت و کارایی چاپ را تضمین می‌کند.

کارتریج چه کاربردی دارد؟

کارتریج به عنوان یک قطعه اساسی شناخته می‌شود که به وسیله‌ی آن عملیات چاپ انجام می‌شود. این قطعه مهم، جوهر یا تونری را که برای چاپ مورد استفاده قرار می‌گیرد، در خود نگهداری می‌کند. به این ترتیب، محفظه‌ای که در پرینترها به نام کارتریج شناخته می‌شود، منبع تأمین جوهر یا تونر برای چاپ می‌باشد.

از طریق کارتریج، جوهر یا تونر به تدریج و به شکل دقیقی روی کاغذ منتقل می‌شود، این فرآیند باعث ایجاد متن و تصاویر بر روی کاغذ می‌شود. مهمترین نقطه اینجاست که کارتریج نه تنها محفظه‌ای برای جوهر یا تونر است، بلکه ویژگی‌های تکنولوژیکی خاصی دارد که با توجه به نوع پرینتر، به دو دسته لیزری و جوهری تقسیم می‌شود.

وقتی شما یک صفحه چاپ می‌کنید، پرینتر با استفاده از کارتریج، مقدار مناسبی از جوهر یا تونر را به طور دقیق و تناسبی بر روی کاغذ منتقل می‌کند. این جوهر یا تونر با ترکیب‌های مختلف، رنگ‌ها، تصاویر و متون مورد نظر را ایجاد می‌کند. در واقع، کارتریج با کنترل دقیق مقدار و نوع مواد چاپی، امکان چاپ دقیق و با کیفیت را فراهم می‌کند.

به طور خلاصه، کارتریج در پرینتر به عنوان منبع تأمین جوهر یا تونر برای چاپ مورد استفاده قرار می‌گیرد و نقش اصلی در ایجاد تصاویر و متون بر روی کاغذ دارد.

ارسال نظر
پاسخ دهید
لطفا برای ارسال نظر وارد شوید.

فهرست

یک حساب کاربری رایگان برای ذخیره آیتم‌های محبوب ایجاد کنید.

ورود به سیستم

یک حساب کاربری رایگان برای استفاده از لیست علاقه مندی ها ایجاد کنید.

ورود به سیستم