چسب حرارتی چیست؟
در طول زندگی حتما از انواع چسبها استفاده کردید؛ چسبها انواع مختلفی دارند و هر کدام را برای کار به خصوصی میتوانید استفاده کنید. چسب همه کاره، چسب چوب، چسب مایع، چسب قطرهای، چسب ماتیکی، چسب حرارتی و ... انواع چسبهای پر استفاده هستند. همانطور که گفتیم هر کدام از این چسبها کارایی متفاوتی دارند و برای کارهای به خصوصی میتوانید از آنها استفاده کنید. در این مقاله قصد داریم درباره چسب حرارتی و کاربرد آن توضیح دهیم. این چسب که به آن چسب تفنگی هم گفته میشود کارآیی بسیاری دارد و میتوانید در مواردی که به آن میپردازیم از این نوع چسب استفاده کنید.
این را باید یادآوری کنیم که در هر خانهای چند چسب باید باشد تا در صورت احتیاج از آنها استفاده شود. اگر درباره کاربرد هر کدام از چسبها بدانید از چسبهایی که به کار شما میآیند، با خبر میشوید و میتوانید چسبهایی که به نظرتان پرکاربرد میآید را انتخاب و خریداری کنید. بعضی این نوع چسبها بسیار سنگین هستند و در موارد به خصوصی به کار میروند، به طور مثال چسب آهن قدرت بالایی در چسباندن دارد و برای همین برای کارهایی همچون قطعههای فلزی، چرم، کفپوش و ... استفاده میشود. در نتیجه قبل از خریداری هر چسب نسبت به کاربرد آن آگاه باشید. حال برگردیم به موضوع این مقاله یعنی معرفی چسب حرارتی و اینکه چه کاربردهایی دارد.
جنس چسب حرارتی از چیست؟
به چسب حرارتی، چسب تفنگی هم گفته میشود و این نامگذاری به علت دستگاه این چسب است. دستگاه این چسب شبیه تفنگ طراحی شده و چسب آن هم از طریق جایگاهی داخل آن قرار میگیرد. همانطور که از نام این چسب مشخص است، این چسب زمانی استفاده میشود که داغ و به آن حرارت رسیده باشد.
این چسبها به صورت جامد از پلاستیکی بر پایه اتیلن وینیل استات ساخته میشوند و نوعی چسب ترموپلاست به شمار میآید. ترموپلاست یک ماده پلاستیکی از جنس پلیمر است و در درجه حرارت به خصوصی، ذوب میشود و بعد از مدتی کوتاه سرد و سفت خواهد شد.
این پلاستیکهای جامد که شفاف هم هستند، به شکل استوانهای با قطرهای متفاوت 7 و 12 میلیمتری با طول یکسان ساخته و در بازار عرضه میشوند. چسبهای حرارتی در بستههای 5تایی، 20تایی و یک کیلوگرمی توسط کارخانه تولید شده و خواهند شد. حتما برایتان سوال پیش آمده که چطور این جسم جامد را به عنوان چسب میتوان استفاده کرد. در اینجاست که دستگاه تفنگ مانند به کمک چسب میآید و آن را از جامد به مایع داغ تبدیل میکند. در اینجاست که باید عملکرد این دستگاه را بدانید.
چگونگی کار دستگاه تفنگی چسب حرارتی
اگر به شکل زیر توجه کنید شاید متوجه نوع عملکرد این دستگاه شده باشید. این دستگاه که شبیه تفنگ طراحی شده از طریق جریان برق، چسب جامد را با استفاده از حرارت به مایع تبدیل میکند. در بالا و پشت این دستگاه، دقیقا در بالای قسمتی که جای دست گرفتن است، سوراخ دایره شکلی وجود دارد که چسب را از طریق آن وارد کرده و تا سر تفنگ آن را به داخل هل میدهید. به این سوراخ که نازل دستگاه میگویند، قطر سوراخ دستگاهتان تعیین میکند که چه چسبی با چه قطری تهیه کنید. بعد از وارد کردن چسب، سیم آن را به پریز برق بزنید و کمی صبر کنید تا دستگاه داغ شود. چسب حرارتی در دمای حدود 65 تا 180 درجه سانتیگراد ذوب میشود.
روی دسته این دستگاه پدالی قرار داده شده آن را کمی فشار دهید تا مطمئن شوید دستگاه به اندازه کافی داغ شده و چسب را آب کرده است. پس از مطمئن شدن میتوانید از آن استفاده کنید. فقط باید به خاطر داشته باشید چسب حرارتی به سرعت سرد و خشک میشود، پس زمانی که لازم به استفاده بود پدال آن را فشار دهید. در جلو و زیر دستگاه پایهای قرار گرفته، زمانی که از دستگاه و چسب استفاده نمیکنید از طریق این پایه آن را روی یک سطح صاف قرار دهید.
حال که با نوع خرید چسب حرارتی آشنا شدید باید نسبت به کارکردهای آن نیز آگاه باشید و بدانید در چه زمانهایی میتوانید از این دستگاه استفاده کنید.
کاربردهای چسب حرارتی
از چسب حرارتی بیشتر برای ساخت صنایع دستی و کارهای هنری استفاده میشود، البته تنها به این کارها ختم نمیشود. این چسب قدرت چسبندگی قوی دارد و در مواردهای که به چسبندگی قوی نیاز است میتوانید از چسب حرارتی استفاده کنید. موارد استفاده از این چسب در زیر آمده است.
- از چسب حرارتی برای کارهای تزئینی و هنری میتوانید استفاده کنید. گلسازی، روباندوزی و کاردستی از جمله کارهای هنری است که از این چسب میتوان استفاده کرد.
- از این چسب در کارگاههای مبلسازی نیز استفاده میشود. در این کارگاهها برای چسباندن یراقها یا چسباندن رومبلی از چسب حرارتی استفاده میکنند.
- اگر کارتان با مقوا و کاغذهای مختلف است، استفاده از چسب حرارتی را پیشنهاد میکنیم. این چسب با قدرت بالای چسباندگی میتواند مقوا و کاغذ را به یکدیگر بچسباند به طوری که به سختی از هم جدا شوند.
- از این چسب برای عایقبندی و درزگیری پنجرهها و درزها میتوانید استفاده کنید.
- همانطور که گفتیم این چسب قدرت چسبندگی خوب و مناسبی دارد و برای همین میتوانید در چسباندن قطعههای پلاستیکی به هم از چسب حرارتی استفاده کنید.
- اگر کارتان با پارچه است، میتوانید از چسب حرارتی استفاده کنید. از طریق چسب حرارتی به راحتی میتوانید نگین، مروارید، منجوق و ... را به پارچه بچسبانید. این چسب علاوه بر چسبندگی قوی کثیف کاری ندارد و براحتی میتوانید سطوحی که چسبی شدند را پاک کنید.
- اگر میخواهید وسیلهای مانند کاغذ، عکس، تابلوی سبک و از این قبیل وسایل را به دیوار بچسبانید، از چسب حرارتی استفاده کنید. کافی است پشت وسیله مورد نظر کمی چسب بزنید و به سرعت و قبل از خشک شدن، آن را به دیوار بچسبانید. کمی با دست وسیله را نگه دارید تا چسب خشک شود.
- گاهی فرش، موکت یا پادریها سُر میخورند و باعث لیز خوردن یا جمع شدن آنها میشوند. برای اینکه از این موقعیت خلاص شوید میتوانید کمی چسب را به پشت پادری یا موکت مورد نظر زده و آن را روی سرامیک بگذارید و کمی با دست روی آن را فشار دهید تا خشک شود. بعد از خشک شدن خواهید دید که موکت با پا خوردن، روی سرامیک سُر نمیخورد.
موارد گفته شده تنها بخشی از موارد استفاده از چسبهای حرارتی است. شما از این چسب برای چه کارهایی استفاده میکنید؟